Hotel Tobaco
European Property Awards World Travel Awards
Przyjazd 20 kwi' 19
Wyjazd 21 kwi' 19
TripAdvisor

05.04.2019

Przepisy Szefowej Kuchni

Szefowa Kuchni Restauracji u Kretschmera Aneta Wiśniewska przedstawia przepis z historią w tle...

Niniejszym wpisem rozpoczynamy serię przepisów naszej Szefowej Kuchni. Zapraszamy do śledzenia nas co tydzień w piątki.

Ten przepis jest szczególnie ważny dla Pani Anety. Wiążą się z nim niezapomniane chwile w jej życiu i dlatego też wybrała go jako pierwszy. Pochodzi ze starej książki kucharskiej babci. Babcia przyżądzała to ciasto zawsze przed Wielkanocą. Była to zapowiedź wiosny, rodzinnych świąt i radości. Babcia miała znaczący wpływ na życie Szefowej. To ona zaraziła ją miłością do gotowania, determinując całe jej dalsze życie - karierę w restauracjach, obecne stanowisko a nawet wybór męża - także kucharza!

Ale przejdźmy do najważniejszego - przepis na ciasto Babka "Topielec" bo przed pieczeniem topi się je w wodzie. 

Składniki:

  • 75 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 szczypta soli
  • kilka kropel esencji pomarańczowej

 

 

 

 

 

  1. Drożdże z jedną łyżeczką cukru rozdrobnić w szklance ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Roztopić masło i ostudzić.
  3. W misce rozmięszać jajka, dodać roztopione masło, wyrośnięte drożdże i przesianą mąkę. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.
  4. Wyrobione ciasto wrzucić do zimnej wody i poczekać aż wypłynie (maksymalnie 15 minut).
  5. Po wypłynięciu połączyć ciasto z cukrem oraz dodać rodzynki i smażoną w cukrze, drobno posiekaną skórkę pomarańczy.
  6. Piec w temperaturze 200-220 st. C około 30-40 minut.
  7. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wypróbujcie przepis w domu. A jeżeli nie potraficie piec lub nie macie czasu, a mieszkacie niedaleko, to napiszcie do nas. Nasi kucharze mogą przyrządzić je dla Was na Wielkanoc!

 

 

newsletter
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij